İlk olimpiyatlardan itibaren var olan ve en önemli branşlarından biri. Ülkemizde de son yıllarda büyük başarılar yakaladığımız bir branş. Tekne ve kürekleri kullanarak yaptığımız geri geri giderek, geçtiğiniz rakibinizi gördüğünüz tek branş. Açık hava da doğa ile iç içe yapılan bu spor, Deniz de yapılan deniz küreği ve durgun suda yapılan performans küreği olarak iki farklı kategoriye ayrılır. Deniz küreği kategorisinde tekneler daha geniş, ağır, dengeli ve dayanıklı teknelerdir. Antrenmanları ise denizde ve dalgalı suda yapılır. Performans olimpik kategoride ise tekneler daha ince, hafif, hassastır, deniz küreğine göre daha dengesiz ve hızlıdır. Antrenmanları durgun suda yapılır. Bu kategorilerin farklı farklı sınıfları vardır.

Kürek sporu tek ve çift kürek olarak 2’ye ayrılır. Tek kürek sadece bir tarafa çekilen yani sağ veya sol kürek çektiğiniz sınıftır. Çift kürek ise aynı anda sağ ve sol kürek çekilerek yapılır.

Deniz küreğinde 1çifte, 2çifte ve 4 çifte tekne sınıfları

Performans küreğinde ise 1x, 2x, 4x ve 2- , 4- dümencili none olimpik, türkiyede yarışı yapılmıyor. Dünya şampiyonalarında var. Katılım gitgide düşüyor.  4- , 8-

Kürek sporu hem bireysel, hem de ekip sporudur.

Başta da belirttiğimiz gibi Deniz küreği tekneleri daha ağır, geniş, dengeli, öğrenmesi kolay ve her türlü hava koşulunda rahatlıkla antrenman çekilecek şekilde dizayn edilmiş teknelerdir. Yaş, boy, kilo konusunda bir engeli olmadan rahatlıkla eğitim alıp kürek çekebileceğiniz bir sınıftır. Minimum 1x tekneler 35 kg dan başlayıp 4 lü teknelerin 150 kg a kadar ağırlıkları vardır.

 

Performans küreği ise daha hafif, dengesiz, hızlı ve dar teknelerdir. Bu tekneler hafif ve ağır kilo olmak üzere iki şekilde dizayn edilmiştir. Olimpik teknelerin kilosu 15 kilodan başlayıp, bir kişinin tekne başına kendi teknesini taşıyabileceği ağırlıktadır.

Kürek sporuna başlarken kürek ve tekne dışında ekstra hiçbir ekipmana ihtiyacınız yoktur. Kürekçiler eldiven kullanmaz. Çünkü eldiven ile küreğin elcik topa kısmını hissetmenize engel olur. Bu sporu yaparken olabildiğince dar, esnek, rahat hareket edebileceğiniz vücuda oturan kıyafetler tercih edilmesi antrenman sırasındaki konfor açısından çok önemlidir. Hava durumuna bağlı olarak, şapka, gözlük, yağmurluk gibi ekstra destek kıyafetlerde bu sporda önemli bir yer alır.

Kürek sporu ile çok karıştırılan iki branş aslında kano ve dragon. Evet kullanılan en önemli ekipman olan kürek aynı. Ancak teknelerin dizaynı ve yapılan hareketler tamamen farklıdır.
Kano da vücudun alt bölgesi genellikle sabit kalır ve sadece üst beden hareket eder. Kişi bir adet kürek ile ayrı ayrı hareketler ile sağa ve sola kürek çekerek tekneyi ilerletmeye çalışır. Daha çok kollar, omuzlar, sırt kısmı  ve karnınız çalışır. Tek ve iki kişi olacak şekilde tekne sınıfları vardır.

 

Dragon ise tamamen farklı olarak 18 kişiden oluşan tekneler ile 9 kişinin sağ, 9 kişinin sol ve bir kişinin dümende olduğu teknelerdir. Yine sadece üst bedenin çalıştığı bu sporun çıkış amacı kurumsal ve toplu etkinliklerdir.

 

Bu ikisini anlatmışken Kürek sporundan da kısaca bahsetmek isterim. Aradaki farkı anlayabilmek açısından.  Kürek sporu tüm vücudu çalıştıran, sanılanın aksine kollardan çok bacakların çalıştığı , omuz, sırt , karın ve kol kasları ile devam eden bir hareket bütünüdür. Kürek sporunu kano ve dragondan ayıran en önemli özellik aslında budur. Tüm vücudun çalışması.

Şöyle ki bunu devrilir devrilmez diye bölmek çok doğru olmaz. Çünkü deniz küreği tekneleri geniş ve dengeli teknelerdir. Bu sebeple devrilme ihtimali yok denecek kadar azdır. Ancak olimpik tekneler için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Bu tekneler dar ve dengesiz tekneler olduğu için devrilme olasılığı daha fazladır. Bu iki teknenin de aslında devrilmesine engel olan şey nedir diye soracak olursanız Kürekler! Kürekler teknenin sağa sola yatmasını ve suyun üzerinde dengeli bir şekilde kalmasını sağlar.

Kürek sporuna başlangıç yaşı kişinin fiziki gelişimine göre değiştiği gibi genelleyecek olursak 12 – 14 yaş şeklinde belirtebiliriz. Aslında en geç yaşta başlanılan spordur diyebiliriz. Başlangıç yaşı geç olsa da yapılabilen bir yaş sınırı olmaması bu sporun geniş kitlelere yayılmasına yok açmıştır. Masterlar kategorisi denilen 27 + üstü 90 yaşa kadar devam etmektedir.

Herhangi bir sağlık sorunu olmayan herkes bu sporu yapabilir.

Suda yapılan bir spor olduğu için güvenlik sebebi ile yüzme bilmek gereklidir.

Güvenliği tehdit edecek şimşek, fırtına, dolu gibi durumlar dışında 4 mevsim bu sporu yapabiliriz. Kışın havanın soğuk olması da antrenmanın ilk 5 dk sından itibaren vücut ısınacağı için sıkıntı olmayacaktır. Ancak soğuk havalarda sakatlığı önlemek için antrenman öncesi ısınmaları daha dikkatli ve sağlam yapılmalıdır.
Antrenman saati olarak ise gün doğumundan gün batımına kadar her saat antrenman yapılabilecektir.

Aslında 1 günde bile kürek çekmeyi öğrenebilirsiniz. Önemli olan km yaparak pratiğinizi arttırıp daha düzgün ve temiz kürek çekmektir. Bu sebeple acele etmeden sabırla en güzel tekniğe ulaşmak için her bir antrenmanı değerlendirmelisiniz.

Temel eğitim hakkında bilgilendirici yazı

  • Temel eğitim nedir?

Temel eğitim kürek sporuna sıfırdan başlayanlar için planlanan bir eğitim sürecidir. Kara da ve suda kürek sporunun tekniğinin anlatıldığı bu süreç hem teknik hem teori içerir.

  • Temel eğitimde neler anlatılıyor?

Temel eğitimde tekne ve küreğin kısımlarından, tutuş tekniklerine, kürek çekme tekniklerinden, drillere ve nasıl kürek çekileceğinin her bir adımı anlatılır ve pratik olarak denettirilir.

  • Temel Eğitim suda mı karada mı veriliyor?

Temel eğitim hem suda hem karada verilir. Kara da ergometre denilen kürek aletinde teknik öğretilerek, suda bunun pratiği yaptırılır.

  • Temel Eğitim kaç saat sürüyor?

Temel eğitim 6 dersten oluşur. Her bir ders 50 dk olarak ilerler.

  • Temel Eğitimi kaç kişi alabiliyoruz?
    Temel eğitimi dilerseniz birebir hoca ile alabileceğiniz gibi, 2 kişi veya 4 kişilik ekipler halinde de alabilirsiniz.
  • Hangi gün ve saatlerde gelmemiz gerekir?
    Vira Kürek’te Pazartesi günleri dışında yaz aylarında hafta içi 06:00 – 22:00 saatlerinde, hafta sonu ise 06:00 – 17:00 saatleri arasında her saat eğitim ve antrenmana gelebilirsiniz.
  • Eğitim fiyatları ile ilgili fiyatlar nelerdir?

6 SAATLİK TEMEL EĞİTİM PAKET ÜCRETLENDİRMELERİ

-Tekli Temel Eğitim: 1950+ KDV

-2li Temel Eğitim Kişi Başı: 1500+KDV

-4lü Temel Eğitim Kişi Başı: 1200+KDV


Temel eğitiminizi tamamladıktan sonra 4 lü ekiplerle antrenmanlara devam edebileceğiniz      gibi, ekstra eğitim alarak tekli ve 2 li teknelerle antrenmanlara devam edebilirsiniz. 2 li ve tekli teknelerde antrenmanlar için ise küçük tekne eğitimi alarak ilerleyebilirsiniz.
Kendini sürekli geliştirmek isteyen kişiler için ise personal trainer paketlerini alarak, hoca ile birlikte her antrenmanı kişiye özel kondisyon arttırma ve teknik düzeltme olarak ilerletebilirsiniz.

2 li ve tekli teknelerde.
Bunun için temel kürek eğitiminden sonra küçük tekne eğitimi almanız gerekmektedir. Ardından antrenörün onaylaması ile 1x ve 2x de antrenmanlara devam edebilirsiniz.

Eğer ekibiniz yoksa kulübümüzün whatsapp antrenman grubuna girip oradan 4 kişilik ekipler ile antrenmanlara devam edebilirsiniz.

Bunun için pt paketlerinden yararlanabilirsiniz. Pt paketleri ile tekniğinizi düzeltebileceğiniz gibi aynı zamanda kondisyon ve dayanıklılığınızı arttırabilirsiniz.

Bunun için özel bir antrenman programı ve antrenör eşliğinde çalışmanız gerekmektedir.

Kürek lisansı çıkartmak için gerekli belgeleri çıkartmanız yeterlidir. Lisans için gerekli belgeleri Vira Kürek Social uygulamasında bulabilirsiniz.

ANTRENMAN PAKET ÜCRETLENDİRMELERİ

(6 Saatlik Temel Kürek Eğitiminin Tamamlanması Sonrasında Kullanılabilecektir.)

-Tek Antrenman: 200+KDV

-Aylık 4lü Antrenman: 800+KDV  (Ayda 4 antrenman)

-Aylık 8li Antrenman: 1400+KDV  (Ayda 8 antrenman)

-Aylık 12li Antrenman: 1800+KDV  (Ayda 12 antrenman)

-4 Aylık 16lı Antrenman: 2400 +KDV  (4 Ayda  16 antrenman)

-6 Aylık 32li Antrenman: 4500+KDV

-Yıllık 60lı Antrenman: 8650+KDV

PERSONEL TRAİNER PAKETLERİMİZ (EĞİTMEN İLE BİREBİR ŞEKİLDE OLACAKTIR.)

– PT Deneme dersi  (Tek Ders): 250+KDV

– Tekli PT: 350+KDV

– 8li PT: 2600+KDV

Geçiş İçeriği
Geçiş İçeriği